Primers passos amb la wiki

From Wiki-Fou

Aquesta és una petita guia d'introducció a l'edició d'aquesta wiki.

Abans de res

En primer lloc crea el teu compte en la part superior dreta d'aquesta pantalla. Si trobes algun problema posa't en contacte amb l'ÀG de comunicació i documentació.

Una vegada aprobat el teu compte logejat i visita algunes pàgines.

Obre aquesta mateixa (que té imatges, enllaços i seccions) feix clic en "edit", en la part superior de la pantalla, tan sols per a veure com està escrita. No et preocupis. No pots trencar res que no es pugui reposar al seu lloc. Deixa-la oberta en una pestanya a part i continua al següent pas d'aquesta guia.

Creant una pàgina

Les pàgines es creen directament escrivint el títol que vulguem per a la pàgina en el caixetí de les urls del nostre navegador a continuació d'aquesta url https://wiki.calafou.org/index.php/

És a dir, si volem crear una pàgina per a la fantàstica Ripley, hem d'escriure https://wiki.calafou.org/index.php/Ripley.

En el cas que la pàgina no existeixi en la wiki, rebràs un missatge com el de la imatge, indicant-te'l i convidant-te a crear-la fent clic en un enllaç.


Page not exist .jpg


Afegeix una mica de contingut (un Hola món pot valer ara com ara) i salva. La teva pàgina hauria d'estar en línia.

Afegint contingut a la teva pàgina

Aquesta wiki fa servir un llenguatge anomenat markdown que té la seva pròpia sintaxi.

També disposa d'un editor tipus Obtens el que veus (WYSIWYG) com el que hauràs emprat amb Wordpress, Bloguer, etc... Així que no t'espantis. Aquí veurem la senzilla i la menys senzilla. Comencem pel més senzill.

Afegint text

Pel que fa a l'escriptura de textos, aquestes són les particularitats del llenguatge markdown.

Encapçalaments

Per a distribuir la informació en la pàgina utilitza els encapçalaments. En markdown els encapçalaments es generen envoltant al text amb el símbol = sent el més gran el que porta menys símbols comprenent-ho. Són els coneguts en HTML com headings. En comptes d'envoltar el títol entre les etiquetes h1, h2, h3... s'envolta el títol amb = =.

  • Encapçalament 1 → =Títol=
  • Encapçalament 2 → ==Títol==
  • Encapçalament 3 → ===Títol===
  • Encapçalament 4 → ====Títol====

La taula de continguts

Els encapçalaments són necessaris si vols que la teva pàgina mostri una taula de continguts com la que es mostra en la part superior d'aquesta pàgina. La taula es genera automàticament si empres encapçalaments jerarquitzats.

Fixa't com estan distribuïts els continguts en la part superior i al llarg de la pàgina

Comença utilitzant el heading 1 (=Títol=) per a les seccions i veu emprant els altres per a crear els subapartats de cada secció. No tinguis por. Totes les modificacions a les pàgines són recuperables amb un clic en l'històric de la pàgina en la part superior.

En aquesta pàgina s'utilitzen els següents encapçalaments per a distribuir la informació:

  • Encapçalament 1 → Punts 1, 2, 3 i 4
  • Encapçalament 2 → Punts 3.1, 3.2 i 3.3
  • Encapçalament 3 → Punts 3.3.1, 3.3.2 i 3.3.3
  • Encapçalament 4 → Punt 3.3.1.1

Negreta

Llestes i punts

Afegint enllaços

Per a afegir un enllaç només necessites pegar la url en el cos del text i tota la direcció serà clickable. Exemple aquesta mateixa pàgina:

https://wiki.calafou.org/index.php/Primers_passos_amb_la_wiki

Per afegir enllaços amb text o enllaços a pàgines internes d'aquesta wiki fes servir l'editor enriquit. Fes clic sobre la cadenita grisa. S'obrirà un quadre de diàleg.


Urlsss.jpg


En el caixetí superior pots buscar el nom de pàgines internes. En començar a escriure un títol, el quadre de diàleg et suggereix les pàgines que comencen igual. És fàcil trobar les pàgines si recordes com comença el seu títol. Si no, sempre pots buscar-les en aquesta pàgina.

El caixetí superior també és el lloc en el qual afegir l'enllaç a una url externa a la wiki com la teva pàgina o la pàgina oficial d'Àlien.

En el caixetí inferior escriu el text que vols que sigui clickable

Afegint imatges

Enllaçant la teva pàgina