Fermentados

From FouWiki
Revision as of 10:10, 23 April 2020 by Kozzak (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Documentamos algunos experimentos con fermentados en Calafou:

kéfir kombucha Cava de Saüc Suavitzant per a la roba de cítricsKéfir

18/09/19

Recuperamos algunos nódulos de Kéfir de agua que llevaban 6 meses aproximadamente sin alimento en un frasco de cristal en una nevera. Hemos lavado el kéfir con agua solarizada abundantemente, dejándolo sumergido en el agua limpia un rato. Despues hemos puesto agua limpia mezclada con romero infusionado, dátiles y restos de clavo y canela. Y 3 cucharadas soperas de azúcar blanco.


Kombucha

18/09/19

Este verano nos regalaron dos frascos de kombucha. Salvamos uno. Desde mediados de agosto venimos recuperándolo. Las dos primeras semanas la estuvimos alimentando con té negro y 3 cucharadas de azúcar blanco (por 2 litros de agua/infusión). Después separamos una parte de la kombucha original para empezar otro cultivo/cuidado. Dos semanas después volvimos a splitear la kombucha del nuevo cultivo. De manera que actualmente tenemos 3 frascos de kombucha en marcha más algunos nuevos que estamos tratando de criar generados con los restos de la kombucha colada (i.e., del líquido ya filtrado para beber)


Cava de Saüc

23/04/20

Ingredients:

- flor de saüc - vinagre de poma - llimona - sucre - sidra

Recepta:

Primer es posa a macerar la flor de saüc en la proporció de 1/1 (1 ramillete de saüc x 1l d'aigua)

- Proporció=> 1 ramillete (aprox) per litre

Nosaltres fem dos olles de 4l cadascuna (en total 8 litres de cava de saüc)

pels 8 litres:

- 1 got de vinagre - 1 llimona - saüc 8-10 ramilletes aprox (seguint la lògica de 1 ramillete per litre) - sucre per fer la carbonatació: 500gr

Es mescla tot en fred "tal qual" i es deixa 1 setmana a dins de casa removent-ho. I després a fora a sol i serena: de 3 a 5 dies (deixarem 5 dies). Tapat amb airlock, tela, o rejilla perquè pugui transpirar pero no entrin mosques o mosquits..... Quan acaba aquest periode s'envasa (es a dir es tapa perquè no s'escapi el gas) fins al consum.

Suavitzant per a la roba de cítrics

Hem guardat peles de cítrics a dins d'una garrafa de plàstic: taronges, mandarines, llimones com menys polpa millor. Afegim aigua de manera que les peles sempre quedin submergides en aigua (millor que sobri un dit d'aigua per sobre). De manera que si hi afegim més peles hi afegirem més aigua.... així fins que està plena fins a dalt.

Un cop plena del tot fins a dalt. Es guarda durant 15-20 dies. Cada dos dies es va obrint per deixar respirar perquè s'alliberi el gas.

passats els 15-20 dies ho colem=> es el suavitzant


Referencias

The art of fermentation, Sandor Ellix Katz; https://archive.org/details/TheArtOfFermentation