Netiqueta

From Wiki-Fou
Neti.jpg

Què és una netiqueta?

La paraula netiqueta (en anglès *netiquette, de *net, xarxa, i *etiquette, etiqueta) s'utilitza per a referir-se al conjunt de normes de comportament general en internet, és a dir, no és més que una adaptació de les regles de comportament del món real al virtual.​

De la mateixa manera que existeix un protocol per a les trobades físiques amb persones, l'així dita *netiquette descriu un protocol que s'ha d'utilitzar en fer "contacte" electrònic. Aquest protocol ha estat impulsat per les propis usuàries d'Internet per a aportar major seguretat i humanitat a la comunicació.

La norma fonamental consisteix a comportar-se de la mateixa manera que ho faríem en una interacció en la vida real i no fer servir la distància que proporciona el teclat, per a dir coses o emprar tons que no empraríem en una conversa cara a cara.

Netiqueta en la llista de correu de Calafou

Aquesta és una netiqueta bàsica de normes per les llistes de correu. Està feta prenent la netiqueta desenvolupada per Xnet, feta al seu torn a partir de l'antic manual de Netiqueta de Usenet i el de Hacktivistas. .

 • Cap correu sense títol.
 • Redacta cada títol imaginant-te a tu mateix dins de tres mesos buscant aquest correu en el cercador del correu.
 • Pensa una Etiqueta (una paraula ressaltada en el títol en Majúscules) per al títol en intuïtivament de manera que als companys que no hagin de llegir aquest correu puguin saltar visualment només amb veure l'etiqueta. Etiquetes proposades: ACCIÓ: És obligatori que el destinatari realitzi alguna acció. INFO: Per a correus amb propòsits merament informatius, no es requereix acció o resposta. DECISIÓ: Requereix una decisió per part del destinatari. PETICIÓ: Busca permís o aprovació per part del destinatari. COORDINACIÓ: Per a quan es requereixi qualsevol tipus de coordinació amb el destinatari.
 • Abans d'escriure un correu, pren-te 10 segons. Pensa, desenvolupa i després actua. Es breu. Planteja una cosa concreta de la manera més concisa possible. Mai un correu de més de 3 paràgrafs curts.
 • Es clar. Usa negretes. Separa paràgrafs. Es clar en preguntar. Es clar en demanar.
 • En general, el recurs més valuós de la teva xarxa és el temps dels altres. Abans de fer una pregunta que pot tenir una resposta documentada en línia inverteix el teu temps primer a buscar i una vegada esgotats els teus recursos pregunta en la llista. Consulta la pàgina de com fer preguntes de manera intel·ligent per a ampliar informació sobre aquest punt en concret.
 • Usa el correu per a coordinar treball tècnic i deixa les discussions de fons per a altres mitjans.
 • No obris un fil nou sobre un mateix tema si ja hi ha un obert. Abans d'obrir un fil nou mira si ja hi ha un altre obert sobre el tema.
 • No canviïs de tema en un mateix fil. Obre un nou.
 • Identifica correctament a la persona a la qual estàs responent.
 • Respon aclarint sobre què estàs responent. Si respons “d'acord” a un correu amb diversos punts, s'assumeix que estàs d'acord en tots els punts. Si desitges expressar acord amb només uns punts i comentar uns altres, es pot respondre el correu fil per randa entre línies, o copiant i posant entre cometes les frases claus de l'altre correu i agregant els comentaris d'una forma clara i diferenciada, o numerant els punts i posant una paraula clau perquè sigui fàcil respondre referenciant el número o la paraula clau.
 • Si el fil s'allarga massa, pensa si es pot resoldre amb una altra eina: una reunió cara a cara, una trucada per telèfon o un document compartit.
 • Assegura't de llegir tots els correus del fil abans de contestar per a no repetir el mateix.
 • NO CRIDIS (no abusis de les MAJÚSCULES). No competeixis per l'atenció.