Receita do licor café da Isaura García Munín

From Wiki-Fou
Maruja.jpg

La tia Maruja

L'Isaura García Munín (aka tia Maruja) va néixer a Ribadavia, a la província d'Ourene l'any 1922. Filla de Maria Carmen i Gerardo Antonio, va ser una dona afectuosa, tia de la meva mare i germana de la Piuca. Dues bellíssimes ancianes solteres. Van viure sempre juntes i guardo un grat record d'elles.

Sent una gran cuinera en un cos petitó l'Isaura passarà a la posteritat entre les quals vam tenir la sort de conèixer-la com la persona que elaborava el millor licor cafè de la província d'Ourense, sent el licor cafè una beguda elaborada fonamentalment en aquesta província gallega.

Quedi per a la posteritat i el vostre gaudiment la recepta d'aquest elixir de les deesses de la pluja.

La recepta

Existeixen moltes receptes diferents a la província d'Ourense per a l'elaboració del licor cafè. Algunes incorporen, a més de l'aiguardent el cafè i el sucre, pelades de taronja, prunes seques, nous... la present és una recepta ourensana, simple i amb més d'un segle de tradició familiar.

Els ingredients

Ingredients per a l'elaboració de 5 litres de licor cafè:

  • 5 litres d'aiguardent d'orujo.
  • 550 grams de cafè natural molt.
  • 3,25 quilos de sucre.
  • 300 mil·lilitres d'aigua.

Si es vol produir una quantitat diferent, tan sols cal respectar les proporcions.

Procés d'elaboració

La clau de tot el procés, a més de l'ús d'ingredients de qualitat està en el primer punt: la maceració.

Maceració

La maceració és un procediment que consisteix a estovar i descompondre teixits o òrgans en l'aigua o en un altre líquid.

Barrejarem els 550 grams de cafè en els cinc litres d'aiguardent i ho mantindrem macerant durant un període de 5 o 6 mesos.

Tots els dies hem d'agitar el recipient per a fer que el cafè que s'ha sedimentat en el fons de la garrafa torni a suspendre's en el líquid.

Aquesta és la part del procés en la qual l'aiguardent i el cafè perden la seva especificitat i es converteixen en una altra cosa. Els sabors es lliguen i això és el que fa un licor cafè "suau" encara que contingui 40 graus d'alcohol.


No és broma, tots els dies durant 5 o 6 mesos. Aquesta és la clau.

Filtratge

Una vegada transcorregut el temps de maceració cal filtrar l'aiguardent i eliminar el cafè molt.

Per a això utilitzarem un filtre de paper com els de les cafeteres americanes. Hi ha filtres de major grandària que podem utilitzar també.

El procés de filtrat és lent.

Incorporació del sucre

Una vegada hàgim filtrat l'aiguardent se li afegeix la meitat del sucre (1625gr) i es continua agitant la mescla tots els dies fins que el sucre es dissolgui.

Una vegada dissolta la meitat del sucre, farem un almívar amb l'altra meitat i 300 mil·lilitres d'aigua. Quan s'hagi temperat ho incorporem a l'aiguardent.

Deixem que la mescla es refredi i ja està llest per a consumir.

Control de danys

El licor cafè elaborat amb aquesta recepta és com la vida com diu la Rosalía, bonica però traïdorenca. Conté alta gradació alcohòlica però al paladar no el sembla.

Per a un consum agradable es recomana acompanyar-lo sempre d'aigua fresca i intercalar glops de licor i glops d'aigua ;D