Netiqueta: Difference between revisions
Line 7: | Line 7: | ||
= Netiqueta en la llista de correu = | = Netiqueta en la llista de correu = | ||
Aquesta és una netiqueta bàsica de normes que poden usar en les llistes de correu de treball. Està feta prenent la netiqueta desenvolupada per [https://xnet-x.net/ Xnet], feta al seu torn a partir de l'antic manual de Netiqueta de Usenet i el de Hacktivistas. | Aquesta és una netiqueta bàsica de normes que poden usar en les llistes de correu de treball. Està feta prenent la netiqueta desenvolupada per [https://xnet-x.net/ Xnet], feta al seu torn a partir de l'antic manual de Netiqueta de [https://en.wikipedia.org/wiki/Usenet Usenet] i el de Hacktivistas. . | ||
* Cap correu sense títol. | * Cap correu sense títol. |
Revision as of 14:22, 11 January 2024
Què és una netiqueta?
La paraula netiqueta (en anglès *netiquette, de *net, xarxa, i *etiquette, etiqueta) s'utilitza per a referir-se al conjunt de normes de comportament general en internet, és a dir, no és més que una adaptació de les regles de comportament del món real al virtual.
De la mateixa manera que existeix un protocol per a les trobades físiques amb persones, l'així dita *netiquette descriu un protocol que s'ha d'utilitzar en fer "contacte" electrònic. Aquest protocol ha estat impulsat per les propis usuàries d'Internet per a aportar major seguretat i humanitat a la comunicació.
La norma fonamental consisteix a comportar-se de la mateixa manera que ho faríem en una interacció en la vida real i no escudar-se en la distància que proporciona el teclat, per a dir coses o emprar tons que no empraríem en una conversa cara a cara.
Netiqueta en la llista de correu
Aquesta és una netiqueta bàsica de normes que poden usar en les llistes de correu de treball. Està feta prenent la netiqueta desenvolupada per Xnet, feta al seu torn a partir de l'antic manual de Netiqueta de Usenet i el de Hacktivistas. .
- Cap correu sense títol.
- Redacta cada títol imaginant-te a tu mateix dins de tres mesos buscant aquest correu en el cercador del correu.
- Pensa una Etiqueta (una paraula ressaltada en el títol en Majúscules) per al títol en intuïtivament de manera que als companys que no hagin de llegir aquest correu puguin saltar visualment només amb veure l'etiqueta. Etiquetes proposades: ACCIÓ: És obligatori que el destinatari realitzi alguna acció. INFO: Per a correus amb propòsits merament informatius, no es requereix acció o resposta. DECISIÓ: Requereix una decisió per part del destinatari. PETICIÓ: Busca permís o aprovació per part del destinatari. COORDINACIÓ: Per a quan es requereixi qualsevol tipus de coordinació amb el destinatari.
- Abans d'escriure un correu, pren-te 10 segons. Pensa, desenvolupa i després actua. Es breu. Planteja una cosa concreta de la manera més concisa possible. Mai un correu de més de 3 paràgrafs curts.
- Es clar. Usa negretes. Separa paràgrafs. Es clar en preguntar. Es clar en demanar.
- En general, el recurs més valuós de la teva xarxa és el temps dels altres.
- Usa el correu per a coordinar treball tècnic i deixa les discussions de fons per a altres mitjans.
- No obris un fil nou sobre un mateix tema si ja hi ha un obert. ERGO, abans d'obrir un fil nou mira si ja hi ha un altre obert sobre el tema.
- No canviïs de tema en un mateix fil. Obre un nou.
- Identifica correctament a la persona a la qual estàs responent.
- Respon aclarint sobre què estàs responent. Si respons “d'acord” a un correu amb diversos punts, s'assumeix que estàs d'acord en tots els punts. Si desitges expressar acord amb només uns punts i comentar uns altres, es pot respondre el correu fil per randa entre línies, o copiant i posant entre cometes les frases claus de l'altre correu i agregant els comentaris d'una forma clara i diferenciada, o numerant els punts i posant una paraula clau perquè sigui fàcil respondre referenciant el número o la paraula clau.
- Si les respostes fan que el fil s'allargui pensa si es pot resoldre amb una altra eina: una reunió cara a cara, una trucada per telèfon o un document compartit.
- Si el fil té molts correus, assegura't de llegir-los abans de contestar per a no repetir el mateix.
- NO CRIDIS (no abusis de les MAJÚSCULES). No competeixis per l'atenció.